Ga door naar hoofdcontent
InformatieMeneer Smit

Meneer Smit

Toen ik problemen kreeg met mijn stem, merkte ik hoe lastig het was om mezelf goed verstaanbaar te maken. Het voelde alsof ik de verbinding met anderen kwijt was. Via mijn huisarts ben ik bij de logopedist terechtgekomen, waar ik voor het eerst hoorde van laryngeale hypertonie, een verhoogde spanning in de spieren van mijn strottenhoofd. Dit zorgde ervoor dat mijn stem hees was en soms zelfs wegviel.

Tijdens de behandelingen leerde ik met behulp van de Lax Vox methode – bubbelen in een flesje – mijn stem op een ontspannen manier te gebruiken. Ook werd er veel aandacht besteed aan resoneren en manipulatie van het strottenhoofd, wat voor mij heel effectief bleek. Op de behandelbank voerde de logopedist grepen uit en stretchte spieren, waardoor de spanning in mijn spieren afnam en er meer ruimte ontstond in mijn strottenhoofd. Dit zorgde ervoor dat mijn stem helderder klinkt en ik me weer beter verstaanbaar kan maken.

Daarnaast werd er gebruik gemaakt van biofeedbackapparatuur om mijn slikproblemen te verbeteren. Dankzij deze techniek kon ik op de laptop zien wat er gebeurde als ik slikte en leerde ik mijn slikbewegingen beter te coördineren. Het is een verhelderende manier van werken die mij veel inzicht gaf.

Ik ben heel tevreden over de behandeling tot nu toe. Mijn stem klinkt al veel helderder en ik merk dat ik me weer comfortabeler voel in gesprekken. Voor mij is het een ontdekking en opluchting om te ervaren dat er echt iets aan mijn klachten gedaan kan worden, zelfs op mijn leeftijd. Het is fijn om te weten dat logopedie ook op latere leeftijd zo’n groot verschil kan maken.

Reactie logopedist M. van der Pol

Als logopedist in de ouderenzorg werk ik veel met cliënten zoals meneer Smit, die door acute en chronische ziekten zoals Parkinson, dementie of een beroerte problemen ervaren met hun communicatie of slikken. Deze klachten kunnen niet alleen lichamelijk belastend zijn, maar ook een grote invloed hebben op het sociale leven van de cliënt. Het verlies van communicatievaardigheden kan bijvoorbeeld leiden tot isolement of vereenzaming, wat bij veel ouderen een groot probleem is. Als logopedist onderzoek, behandel en adviseer ik met als doel de communicatie en/of het eten en drinken zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Wat mij in mijn werk motiveert, is het verschil dat ik kan maken in het leven van mijn cliënten. De verhalen die ouderen met zich meedragen, zijn vaak indrukwekkend en waardevol, en het is mooi om te zien hoe de behandeling hen helpt de verbinding met anderen te herstellen. Geen cliënt is hetzelfde en iedere keer is het weer een uitdaging om de juiste aanpak te vinden. Samenwerken met andere zorgprofessionals, zoals zorgmedewerkers en diëtisten, is daarbij onmisbaar. Logopedie in de ouderenzorg is echt een specialisme, waarbij je voortdurend met een brede blik naar de cliënt kijkt. Het geeft veel voldoening om te zien dat mensen zoals meneer Smit dankzij de behandelingen weer helderder kunnen spreken en daardoor actiever kunnen deelnemen aan het dagelijks leven.